حتما ملات گچی که به عنوان ملات سفید کاری ساختمان و گچ کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد را از نزدیک دیده‌اید. با روش ساخت و انواع ملات گچ مثل روش ساخت ملات گچ و خاک یا نحوه ساختن گچ گیپتون آشنایی دارید؟ نکات اجرایی و مراحل سفید کاری ساختمان شامل چه مواردی است؟

گچ کشته و زنده چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ آیا می‌دانید چرا گچ زود سفت میشود ؟

از پختن سنگ گچ که جزء سنگ‌های رسوبی است، در دمای حدودا 180 درجه سانتی گراد پودر سفید رنگی به دست می‌آید که گچ نام دارد. این پودر نرم دارای قابلیت چسبندگی بالایی است که پس از ترکیب آن با آب ایجاد می‌شود.

عمده مصرف این پودر در بنایی، ساختمان سازی، گچبری، سفید کاری ساختمان و کارهایی از این قبیل است.

از ترکیب این پودر با آب ماده خمیری شکل به دست می‌آید که خیلی سریع خشک شده و افزایش حجم پیدا می‌کند. در ادامه به توضیح معایب و مزایای این ماده می‌پردازیم.

 

 

 

 

 انواع گچ 

گچها با توجه به کاربری، رنگ و ویژگی‌های فیزیکی تنوع بالایی دارند که در ادامه به توضیح هر کدام می‌پردازیم.

 

گچ سفید

این نوع جزء رایج‌ترین و بهترین مواد مصرفی برای کارهای ساختمانی مثل اندود نهایی دیوارهای داخلی قبل از رنگ زدن یا چسباندن کاغذ دیواری هستند که علاوه بر قیمت پایین‌تر نسبت به بقیه انواع آن، چسبانندگی بالاتری نیز دارد.

 

 

 

گچ پلیمری پاششی

به علت وجود مواد افزودنی دیرگیر کننده در این نوع از گچ‌ها، انعطاف پذیری بیشتر و قابلیت بهتری در شمشه کشی و پرداخت دارند و برای همین معمولا در پروژه‌های بزرگ جهت افزایش سرعت کار از آن استفاده می‌کنند.

برای استفاده از این نوع، باید در ابتدا پودر گچ درون دستگاه پاشش ریخته شده تا پس از مخلوط شدن با آب، توسط پمپ و فشار هوا در سر نازل، ملات آن روی سطح دیوار پاشیده شود.

از ویژگی‌های این روش می‌توان به قیمت بالاتر نسب به روش عادی، سرعت بالا، چسبندگی مناسب و حذف مرحله گچ و خاک اشاره کرد.

 

 

 

 

گچ میکرونیزه یا عاج

علت اصلی نام گذاری این محصول، اندازه ریز و در حد میکرون ذرات آن است، به این شکل که پودر گچ معمولی پس از تولید وارد آسیاب شده و اندازه دانه‌هایش تغییر می‌کند.

از این نوع ملات معمولا جهت مصارف خاص صنعتی و پزشکی نظیر سفید کاری دیوار ساختمان، ساخت مجسمه‌های دستی، تولید قطعات گچی پیش ساخته برای گچبری‌ ساختمان، دندان سازی و تجهیزات پزشکی استفاده می‌شود.

 

 

 

گچ گیپتون

حتما می‌دانید که روی سطوح بتنی (مثل ستون‌ها و دیوارهای برشی) نمی‌توان از ملات گچ معمولی استفاده کرد، زیرا چسبندگی لازم برای سطح بتن را ندارند.

گیپتون در مقایسه با ملات معمولی، دارای زمان گیرش و چسبندگی بالاتری است و به همین علت برای سطوح بتنی ابتدا باید از این ملات استفاده کرده و سپس با ملات معمولی سفید کاری، روی آن‌ها را پوشانده شود.

اما باید این مورد را در نظر داشت که ملات گچ گیپتون گران‌تر از ملات معمولی است و به همین علت معمولا برای مدیریت هزینه‌های سفید کاری سطوح بتنی، در ابتدا سطح مورد نظر با توری مرغی یا رابیتس پوشانده شده سپس ملات گچ معمولی روی آن اجرا می‌شود.

 

 

 

 

گچ ساتن

برای تهیه این نوع ملات، گچ را با مواد افزودنی مثل پرلیت مخلوط می‌کنند تا مناسب سفید کاری به عنوان لایه نهایی دیوار باشد.

از ویژگی‌های این مدل می‌توان به داشتن قابلیت شستشو، مقاومت در برابر خراشیدگی (ضد خش)، مقاومت در برابر رطوبت (ضد آب) و عدم ترک خوردگی و همینطور گیرش بالای آن (زود گیر بودن) اشاره کرد.

 

 

 

 

گچ رنگی

اگر به پودر گچ معمولی، رنگ دانه‌های طبیعی یا شیمیایی اضافه شود، می‌توان بدون تغییر خواص اولیه آن، انواع گچ را در رنگ‌های مختلف تولید کرد.

معمولا از این نوع، در ساخت گچ‌های تحریر، پوشش دیوارها بدون نیاز به رنگ کردن یا نصب کاغذ دیواری و همینطور ساخت مجسمه و وسایل تزئینی استفاده می‌شود.

 

 

گچ ساختمانی