در نمای ویلا سنتی میتوان از شیشههای رنگی به عنوان یکی از عوامل القاکننده نماهای ساختمانی ایرانی، استفاده کرد. این شیشهها به راحتی در طراحی داخلی و نمای خارجی ساختمان کاربرد دارند. بالکنهای سراسری و حفظ تقارن ظاهری نمای ویلا، از دیگر مواردی هستند که در طراحی نماهای سنتی باید در نظر گرفت. در این سبک، بیشتر از رنگهای آبی ایرانی به عنوان نمادی از معماری سنتی کشورمان استفاده میشود.
هشتیها
یکی از مواردی که در پلانهای طراحی ویلا ایرانی میتوان به آن توجه کرد، پیشورودی یا هشتی است. هشتی به مکانی گفته میشود که از آن قسمت میتوان به تقسیم فضاها پرداخت. برای مثال فضای خصوصی، نیمهخصوصی و عمومی را از همدیگر متمایز ساخت. این فضا را میتوان در حیاط یا در داخل خانه در نظر گرفت.
مطبخ
یکی از ویژگیهای اصلی ساختمانهای سنتی، مطبخ است. این فضای داخلی که الهام گرفته از معماری سنتی ایرانی است، در بسیاری از ساختمانها مانند برجها، پنت هاوسها و ساختمانهای مسکونی مدرن نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در ویلا سنتی نیز میتوان از مطبخ به عنوان مکانی برای پخت و پز استفاده کرد. این فضا دارای تهویه خارجی است و از ورود بو و آلودگی به داخل فضای خانه جلوگیری میکند. همچنین میتوان در مطبخ، در مقیاسهای بزرگتری آشپزی کرد. وجود مطبخ در پلان ویلا سنتی به این معنا نیست که احتیاجی به فضای آشپزخانه نیست؛ بلکه هر دو فضا باید در پلان لحاظ شوند.
شاهنشین
از فضاهای مهم در طراحی باغ ویلا سنتی شاهنشین است. شاهنشین بالاترین نقطه ساختمان محسوب میشود که مشرف به حوض یا استخر حیاط مرکزی است. در طراحی شاهنشین، باید به جزئیاتی از جمله قرارگیری، ابعاد و نوع مصالح استفادهشده دقت کرد. در واقع، در طراحی ویلا سنتی، شاهنشین به عنوان یک بالکن بزرگ و مسقف شناخته میشود. برخی ویژگیهای این فضا عبارتاند از:
- طراحی سقف به شکل گنبدی یا نیمه گنبدی
- استفاده از ارتفاع بالا و سقف بلندتر نسبت به اتاقهای دیگر
- طراحی دکوراسیون داخلی با استفاده از طاقچه، آینه کاری، گچبری و نقاشی
- استفاده از پنجره بزرگ با دید به حیاط مرکزی
- طراحی پنجرههای داخلی و خارجی با استفاده از شیشههای رنگی
- طراحی داخلی با استفاده از ستون (کمتر از دیوار استفاده میشود)