هر یک اجزا تشکیلدهنده بتن، وظیفه مخصوص به خود را دارند. وظیفه سیمان، تبدیل بتن از حالت مایع به جامد است. با ترکیب آب با سیمان پرتلند و فراهم شدن رطوبت، دما و زمان کافی، مخلوط به وجود آمده شروع به سفت شدن میکند. به این فرآیند، عمل آوری یا «کیورینگ» (Curing) میگویند. عمل آوری سیمان پرتلند، توسط تبخیر آب انجام نمیشود؛ بلکه از طریق یک واکنش شیمیایی هیدراتاسیون یا آبپوشی صورت میگیرد.
در واقع، آب طی فرآیند هیدراتاسیون به بخشی از بتن عمل آمده تبدیل میشود. به همین دلیل، نباید اجازه خشک شدن بتن در حین عمل آوری را داد. این کار میتواند مانع تکمیل هیدراتاسیون و جلوگیری از رسیدن مخلوط به مقاومت نهایی خود شود. با توجه به این مطالب، ممکن این سوال به وجود بیاید که «اگر آب و سیمان به تنهایی باعث عمل آوری بتن و سفت شدن آن میشوند، پس وظیفه شن و ماسه (سنگدانه) چیست؟»
برای پاسخ به این سوال، تصویر مقاطع بالا را به دقت نگاه کنید. همانطور که مشاهده میکنید، خمیر سیمانی تمام سنگدانههای ریز و درشت را کنار یکدیگر نگه داشته و فضای خالی بین آنها را پر کرده است. استفاده از ترکیب آب و سیمان خالی میتواند هزینه بالایی داشته باشد. بنابراین، استفاده از سنگدانهها باعث کاهش هزینه کل میشود. به علاوه، استفاده از این مواد منجر به افزایش مقاومت و همچنین کاهش جمع شدگی (ناشی از خروج آب در حین عمل آوری) خواهد شد. در نهایت، کنار یکدیگر قرار گرفتن تمام این اجزا، بتن را به یکی از مناسبترین مصالح ساختمانی تبدیل میکند. در ادامه، به معرفی انواع مختلف افزودنیها و تاثیر آنها بر روی خواص بتن میپردازیم.