دیوارهایی که برای ساختمانهای مسکونی و اداری استفاده میشود عموماً از نوع دیوارهای غیرباربر است و عمدتاً برای تحمل بارهای ناشی از فشار و … نمیباشند. هدف اصلی استفاده از این دیوارها برای پارتیشنبندی ساختمان میباشد.
دیوارهای تقسیم یا غیرباربر باید بار و وزن خود را تحمل کنند. در گذشته اجرای دیوارهای داخلی و پیرامونی دارای نقصهای زیادی بود که از جمله آن نواقص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم استفاده از تسلیحات در زمان دیوارچینی یکی این نواقص بود که سبب میشد دیوار در تکانشها و زلزلهها دچار ریزش و ترکخوردگی و شکمدادن شود.
- اتصال مستقیم به اسکلت ساختمان از دیگر نقصهای اجرای دیوار در گذشته بود، اینگونه اتصال سبب میشد تا دیوار تحت تاثیر مستقیم از اسکلت اصلی باشد، بهطوریکه با ایجاد کوچکترین لرزهها و تکانشها دیوار نیز دچار خرابیهای زیادی میشد.
- استفاده از مصالح سنگین که باعث بالا رفتن وزن مرده ساختمان میشد.
اما امروزه آییننامهها راهکارهایی ارائه داده است که انجام آن یک الزام میباشد و سبب شده تا این نواقص برطرف گردد. برای این منظور پیوست ششم آیین نامه 2800 اقدام به معرفی المانها و راهکارهایی کرد که یکی از این راهکارها استفاده از وادارها، وال پستها و میلگرد بستر بود.
وال پست در واقع یک قاب برای دیوار میباشد که باعث اتصال غیرمسقیم دیوار به ستون و سقف میشود و در عین حال این المان طوری طراحی شدهاست که امکان حرکت آزاد محدود در داخل قاب برای دیوار فراهم میگردد. استفاده از وال پست، تاثیر تکانهای اسکلت ساختمان را به دیوار کم میکند تا در زمان بروز زلزله دیوارها استقلال خود را حفظ کنند و کمتر دچار فروریزش و ترکخوردگی گردند. در کنار این المان از میلگرد بستر برای تسلیح بیشتر دیوار استفاده میشود تا دیوارچینی استاندارد با عملکرد و ایمنی بالایی داشتهباشیم.
وال پست جدید و سنتی
اما در ابتدای روی کار آمدن و استفاده از وال پستها، نصب و راهاندازی آنها دارای مشکلاتی بود. به همین دلیل اصلاحات و تکاملاتی در آیین نامهها رخ داد تا نحوه استفاده از وال پستها را بهتر کند. اصطلاحاً در ابتدا این المان به صورت سنتی نصب و استفاده میشد و چون نصب آنها دارای مشکلاتی بود، روشهای جدید روی کار آمد و روشهای قدیمی کنار رفت.
- وال پست جدید برخلاف نوع سنتی دارای وزن کمتری است که بسیار مهم میباشد. در گذشته از میلگردهای سنگین برای نصب وال پست استفاده میشد که وزن آن زیاد بود و باعث میشد تا وزن کلی سازه بالاتر رود. اما وال پستهای جدید چه نوع سرتاسری و چه نوع منقطع آن از ورقهای فلزی با ضخامت کمتر تولید میشود و وزن زیادی ندارد.
- در نوع سنتی وال پستها میزان بال والپست که دیوار در داخل آن قرار میگرفت کم بود و سبب میشد تا امکان حرکت آزاد در داخل قابل محدودتر باشد. اما در نوع جدید میزان بال این المان بیشتر است و دیوار در داخل آن قرار میگیرد و امکان حرکت در داخل قاب برای آن بیشتر فراهم میباشد.
- از دیگر معایب استفاده از روش سنتی این بود که اتصال والپست به سقف به صورت کشویی یا تلسکوپی نبود و عملاً تفاوتی ایجاد نمیکرد. اما در روش جدید داشتن اتصال کشویی در محل اتصال این المان به سقف یک ضرورت میباشد.
- نصب سخت و طولانیتر از دیگر معایب روش سنتی تسلیح دیوار با این المان بود. این در صورتی است که در روش جدید وال پستها به راحتی در کارگاه تولید و سپس به محل پروژه منتقل و در زمان اندکی نصب میشوند.
- هزینههای نصب و اجرا و مواد اولیه کمتر باعث میشود تا وال پستهای جدید بسیار مقرون به صرفهتر باشند.
در انتها باید گفت
که استفاده از المانهای تسلیح دیوار امری ضروری در ساختمانسازیهای امروز است و باید با استفاده از مدرنترین و با کیفیتترین روشها این کار انجام شود. مردم ایران همواره شاهد زلزلههایی در کشور بودهاند که برخی از آنها یادآور خاطراتی است که ما را میرنجاند و نکته اینجاست که این امر یک بدیهی است که در آینده باز هم شاهد این گونه حوادث خواهیم بود و ما را از این خاطرات تلخ گریزی نیست. اما میتوانیم با داشتن رویکردی آیندهنگر و خردمندانه اقداماتی انجام دهیم و الزاماتی را رعایت کنیم تا در روزهای سخت شاهد خسارات کمتری باشیم. یکی از این منابع برای اطلاع از الزامات ساخت ایمن، آیین نامه 2800 و پیوست ششم آن است که در این مقاله به بررسی برخی از المانهای نام برده شده در آنها به صورت مختصر اشاره کردیم.
منبع: isna.ir