- جهت کاهش سایز تیرهای فرعی به دلیل عملکرد مرکب مقطع پس از گیرش بتن، میتوان سقف کامپوزیتها را همراه با شمع بندی اجرا نمود. در این صورت باید از شمعهای چوبی یا فلزی با ارتفاع و فواصل مناسب مطابق با نقشههای اجرایی استفاده شود.
- در تقاطع سقفها و دیوار برشی، جهت اتصال مناسب ترجیحا از میلگردهای L شکل (عصایی) با قطر 10 تا 12 میلی متر و طول حدود 100 – 200 سانتی متر استفاده شود. نیمی از طول میلگردها در داخل دیوار و نیمی دیگر روی سقف قرار گرفته و موجب اتصال مناسب سقف و دیوار میگردد.
- جهت جلوگیری از تخریب آتی سقف، محل داکتهای تاسیسات با استفاده از تخته و یا یونولیت مشخص گردد. همچنین لازم است آرماتورهای تقویتی قطری در اطراف بازشوهای بزرگ نصب گردد.
- قبل از بتن ریزی سقف، مجددا یک بار دیگر کلیه جوشها، برش گیرها، محل داکتها، فاصله آرماتورها، آرماتورهای تقویتی دور باز شوها و قالب چوبی پیرامونی کنترل شده و از محکم بودن گوههای چوبی زیر قالبها اطمینان حاصل شود.
- جهت جلوگیری از پیش روی بتن در لبههای کار و مشکلات آتی در نماسازی، باید تختههای چوبی پیرامونی با سیم کاملا مهار شوند.
- عدم رعایت پیش آمدگی سقفها از اشتباهات اجرایی شایع است. معمولا با کاهش مقطع ستونها در ارتفاع، مقطع سقفها نیز هم باد بر خارجی ستون همان طبقه اجرا شده که در مراحل بعدی، با نبشی کشی سراسر جهت دیوار چینی و یا ایجاد لغاز در نماسازی سعی در رفع آن میگردد. لذا جهت کاهش هزینهها لازم است پیش آمدگی هر سقف با طبقه تحتانی توسط شاقول دستی و ریسمان کشی کنترل شود.
- در صورت نیاز به پیش آمدگی سقف، استفاده از ناودانی نمره 6 با جوش دور تا دور (به صورت نری) در فواصل 0.5 تا 1 متر متناسب با بارگذاری وارده جهت افزایش صلبیت قسمت طره به عنوان یک راهکار پیشنهاد میگردد.
معایب و مزایا سقف کامپوزیت
معایب و مزایا سقف کامپوزیت از عواملی هستند که یک مهندس میتواند تشخیص دهد که آیا این سقف برای پروژه مورد نظر مناسب است یا نه؟
در ادامه به شرح معایب و مزایا سقف کامپوزیت میپردازیم:
مزایای سقف کامپوزیت
- عدم نیاز به شمع بندی
معمولا در دهانههای بالای 3 متر یک ردیف شمع در وسط دهانه و برای دهانههای بالای 6 متر نیز از دو ردیف شمع در فواصل مساوی در زیر تیر استفاده میشود.
- امکان بتنریزی همزمان چندین سقف
- مقاومت بالا در مقایسه با سایر سقفها
- کاهش مصرف بتن
- یکپارچگی سقف ها و اسکلت سازه
- کاهش مصرف فولاد به دلیل عملکرد مرکب
- وزن پایین سقف ها و در نتیجه سبک شدن کل سازه
- صرفه نظر کردن از بتن کششی و جایگزینی فولاد در ساخت آن، که فولاد هم در کشش و هم در فشار عملکرد خوبی دارد.
- در سقف کامپوزیت به دلیل وجود نداشتن بلوک سفالی یک فضای توخالی مناسب بین تیرآهنها وجود دارد، از این فضای توخالی میتوان برای لوله کشیهای برق و آب و تاسیسات ساختمان استفاده کرد.
- آخرین مورد از مزایا سقف کامپوزیت این است که بین دال و سقف کاذب زیر آن یک بالشتک هوا وجود دارد که عایق صوتی مناسبی است.
معایب سقف کامپوزیت
معایب سقف کامپوزیت به شرح زیر است:
- اولین مورد از معایب سقف کامپوزیت این است که زمان اجرای سقف کامپوزیت به نسبت دیگر سقفها کمی بیشتر است.
- در ضخامتهای کم سقف لرزش دارد.
- هزینه تمام شده سقف کامپوزیت معمولی به دلیل اجرای سقف کاذب در زیر آن، از دیگر سقفها بیشتر است.
معایب سقف کامپوزیت کم تر از مزایا آن است و همین امر باعث شده است که مهندسین توجه ویژه ای به این نوع سقفها داشته باشند.