ترمووود طی فرآیند اصلاح حرارتی بر روی چوب تولید میشود. این فرآیند به کمک دستگاههای پیشرفته و طی روند پیچیدهای انجام میگردد.
تولید ترمووود در 4 مرحله انجام میشود که عبارتند از:
- مرحله اول) قرارگیری چوبها داخل دستگاه در معرض حرارت با بخار آب تا دمای 100 تا 130 درجه سانتیگراد و در نتیجه خشک شدن چوب تا حد زیاد
- مرحله دوم) افزایش حرارت به صورت تدریجی به اندازه 200 تا 220 درجه سانتی گراد که باعث از بین رفتن رطوبت و قندی که در بافت چوب وجود دارد میشود. در این مرحله رنگ چوب به قهوهای روشن تغییر میکند.
- مرحله سوم) در این مرحله با پاشیدن آب، دمای چوب تا حدود 100 تا 80 درجه کاهش پیدا میکند و رطوبت آن به حد 4 تا 6 درصد میرسد.
- مرحله چهارم) در این مرحله چوبها پرداخت و صیقلی شده و با قرارگیری در بستهبندی مناسب در بازار عرضه میشوند.
• انواع ترمووود
حال که متوجه شدیم منظور از ترمووود چیست و چوب ترمو چگونه تولید میشود به انواع آن میپردازیم.
ترمووود را میتوان بر اساس درجه حرارت وارده بر آن و همچنین نرمی یا سختی چوب اولیه تقسیمبندی نمود.
• انواع ترمووود از لحاط درجه حرارت تولید
چوبهای ترمو طبق درجه حرارت وارده در زمان تولید به دو کلاس S و D طبقهبندی میشوند.
• چوب ترمو کلاس S یا Stability
در این حالت برای افزایش ثبات و مقاومت، به چوبها تا حدود دمای 190 درجه سانتیگراد حرارت داده میشود. نوع کلاس S در برابر تغییرات ابعادی تقریبا ثابت هستند اما بسته به رطوبت محیط میتوانند 6 تا 8 درصد تغییر حجم تجربه کنند. این چوبها عموما در فضاهای داخلی مورد استفاده قرار میگیرند.
• چوب ترمو کلاس D یا Durability
ترمووود کلاس D تا دمای 220 درجه سانتی گراد حرارت داده میشود تا مقاومت و استحکام آن در برابر عوامل مختلف افزایش یابد. چوبهای این کلاس نسبت به چوبهای کلاس S در برابر تغییرات ابعادی با ثباتتر بوده و در شرایط جوی مختلف تغییر حجمی در حدود 5 تا 6 درصد خواهد داشت.
• انواع ترمووود از لحاط نوع چوب
به دو دسته نرم چوب و سخت چوب تقسیم میگردد.
• چوبهای نرم
نرم چوبها از درختان سوزنی برگ مانند کاج و سرو هستند که دارای خصوصیاتی مانند رنگ کرم، قیمت کمتر، چگالی پایینتر و گرههای کمتر هستند. از این نوع در نما چوبی ساختمان استفاده میگردد.
• چوبهای سخت
سخت چوبها مربوط به درختان پهن برگ همچون بلوط و ون هستند که دارای وزن بالاتر، قیمت گرانتر و مقاومت و استحکام بیشتر هستند. از این نوع در کفهای چوبی استفاده میشود.
ابعاد ترمووود
به طور کلی چوبهای ترمو در 4 ضخامت 16، 19 تا 21، 26 و 42 میلیمتر تولید میشوند. عرض این چوبها میتواند 43، 66، 92، 117 و 140 میلیمتر باشد. همچنین ترموودها در طولهای مختلف تا 5.5 متر در دو نوع ساده و شیاردار هستند.
معمولا برای اجرای نمای چوبی ساختمان از ترمووود با ضخامت 21 میلیمتر استفاده میشود.
همچنین برای استفاده در کفسازیها از ترموود با ضخامت بیشتر استفاده میگردد چرا که مقاومت خمشی بالاتری دارد.
پروفیلهای چوبی میتوانند به دو حالت مستطیل ساده و شیاردار با فاق و زبانه باشند.