نقش هوش مصنوعی در معماری
هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) یک سیستم کامپیوتری است که میتواند وظایف محولشده به انسان را انجام دهد. شبیهسازی استدلال، یادگیری از تجربیات، حل مسئله و موارد دیگر از تواناییهای هوش مصنوعی بهشمار میآید.
هوش مصنوعی برای معماران هم مثل دیگر حوزهها نقش ابزاری قدرتمند را بازی میکند. چراکه وظایف تکراری و پردازش اطلاعات را با سرعت و دقت فوقالعاده بالا انجام میدهد. بنابراین طراحان و معماران با استفاده از آن خواهند توانست تصمیمهای بهتری بگیرند و مشکلات را خیلی سریعتر و راحتتر حل کنند.
با وجود چنین امتیازاتی، بزرگترین ترس در بین محافل صنعت ساختوساز این است که AI روزی جایگزین معماران و طراحان شود. با این حال، بروز چنین چیزی بعید به نظر میرسد. زیرا در حال حاضر با توجه به امکانات فعلی و با وجود پیچیدگیها و پیشرفتهای چشمگیر AI هنوز این فناوری نمیتواند با توانایی یک معمار در تجزیهوتحلیل موقعیتها، حل مشکلات، خلاقیت و تصمیمگیری آنی برابری کند.
معماران نیازها و انتظارات منحصربهفرد کاربران نهایی پروژهها را در نظر میگیرند و در این قبال مسئول هستند. کاری که فعلا هوش مصنوعی توان انجام آن را ندارد و طراحان آن هم مطمئن میشوند که هرگز از این خط عبور نکند.
بهطور کلی با کاربرد هوش مصنوعی در معماری میتوان از هزینههای کلی پروژه کاست و تعداد پروژههای همزمان را در آینده افزایش داد. اما همین امر میتواند نیاز به معماران ماهر و باتجربه را هم افزایش دهد.
مثالهای کاربرد هوش مصنوعی در معماری
هوش مصنوعی توسط معماران برای انواع پروژهها استفاده میشود. یک مثال خوب از کاربرد هوش مصنوعی برای حل مشکلات معماری، نرمافزار نحو فضایی «Depth map X» است. نرمافزاری که روزها طول میکشد تا یک معمار آن را حل کند. در چنین شرایطی از هوش مصنوعی برای تجزیهوتحلیل شبکه فضایی بدون نیاز به مراجعه به سایت ساختوساز بهره میگیرد.
امروزه استفاده از موتورهای ساخت بازیهای کامپیوتری برای اهداف معماری رواج یافته است. بهعنوان مثال، میتوان پروژهها را روی انجین Unity 3D آپلود کرد و از هوش مصنوعی آن برای محاسبات سخت مانند تعیین کوتاهترین فاصله تا خروجی اضطراری ساختمان بهره برد.
اخیرا معماران به آموزش کدنویسی هم روی آوردهاند تا خودشان بتوانند نرمافزارهایی را طراحی کنند که مخصوصا به نیازهای کار آنها بپردازد. در حال حاضر، نرمافزارهای زیادی وجود دارند که بهترین چیدمان فضاها را با توجه به خواستههای افراد و دادههای ورودی ارائه میدهند. بنابراین ساختمانهای پیچیده را میتوان توسط هوش مصنوعی بهراحتی سازماندهی کرد و حضور و عملکرد معماران تنها برای تکمیل نهایی کارها موردنیاز خواهد بود.
کاربرد هوش مصنوعی در معماری امکان شبیهسازی محیط را هم فراهم میسازد. با نرمافزارهایی مانند «Eco Designer Star» میتوان تمام تحلیلهای موردنیاز ساختمان را بدون نیاز به ترک کامپیوتر انجام داد.