امروزه، بسیاری از نقشههای ساختمانی در پروژههای کوچک تا بزرگ، توسط نرمافزارهای طراحی به کمک کامپیوتر ترسیم میشوند. به عنوان مثال، اتوکد، یکی از بهترین و محبوبترین نرمافزارهای مورد استفاده در ترسیم نقشههای ساختمانی است.
قابلیتهای نرمافزار اتوکد، امکان ترسیم نقشه ازبیلت را فراهم میکنند. اگر قصد تهیه نقشههای ازبیلت توسط کامپیوتر را دارید، این نرمافزار یکی از اولین ابزارهایی است که با آن مواجه میشوید.
نرمافزار رویت نیز از دیگر ابزارهای کاربردی در زمینه مدلسازی اطلاعات ساختمان است. این نرمافزار، اغلب توسط معماران مورد استفاده قرار میگیرد. ترسیم نقشههای دوبعدی، طراحی سهبعدی، مستندسازی و تصویرسازی، از قابلیتهای کاربردی رویت هستند.
از دیگر نرمافزارهای قابل استفاده برای تهیه نقشه ازبیلت، میتوان به آرشیکد اشاره کرد. این نرمافزار تخصصی حوزه معماری، در مدلسازی اطلاعات ساختمان، تهیه نقشههای فنی، تصویرسازی و دیگر فعالیتهای مرتبط با طراحی ساختمانها کاربرد دارد.
نرمافزارهای زیادی، ابزارهای مورد نیاز برای تهیه نقشههای ساختمانی را در اختیار مهندسان قرار میدهند. شما با توجه به میزان آشنایی و تسلط خود بر روی این نرمافزارها میتوانید از قابلیتهای آنها برای ترسیم نقشه ازبیلت استفاده کنید. برخی از نرمافزارهای تخصصی در زمینه ترسیم ازبیلت عبارت هستند:
- Bluebeam Revu
- OnePlace
- Fieldwire
- PlanGrid Build
- Procore
نکات تکمیلی در مورد نقشه های ازبیلت
با وجود مزیتها و کاربردهای نقشههای ازبیلت، نحوه تهیه آنها نیاز به نظارت کافی دارد. مطالعات صورت گرفته بر روی پروژههای مختلف، نشان میدهند که در بسیاری از موارد، پیمانکاران، نقشههای ازبیلت را با دقت کافی تهیه نمیکنند. این مشکل، معمولا در صورت ترسیم نقشه ازبیلت پس از اتمام پروژه پیش میآید. به علاوه، برخی از پیمانکاران، استاندارد مشخصی را برای ترسیم ازبیلت اتخاذ نمیکنند.
ترسیم نقشه ازبیلت پس از اتمام پروژه
برخی از پیمانکاران، ترسیم نقشههای ازبیلت را به پس از اتمام پروژه موکول میکنند. در پروژههای طولانی (پروژههای چند ماهه تا چند ساله)، هر چقدر از زمان اجرای پروژه بگذرد، جمعآوری دادههای مورد نیاز و به خاطر آوردن جزئیات ضروری، دشوار میشود. از اینرو، بهترین رویکرد، تهیه نقشههای ازبیلت در سریعترین زمان ممکن و با همکاری نیروهای واحدهای مرتبط است.
تفسیر نقشه های ازبیلت
نقشههای ازبیلت، تغییر اعمال شده به پلانهای اولیه را نمایش میدهند. نحوه ترسیم این نقشهها، از پروژهای به پروژهی دیگر تغییر میکند. پیمانکاران نیز، استانداردهای مختص به خود را برای تهیه نقشههای ازبیلت دارند. به عنوان مثال، برخی از پیمانکاران، رسم نقشههای خود را به همراه نوشتن یادداشتهای راهنما انجام میدهند. برخی دیگر، به ترسیم نقشه بدون راهنما بسنده میکنند. در این حالت، درک تغییرات اعمال شده بر نقشههای اولیه، برای افرادی که با جزئیات پروژه درگیر نبودهاند، دشوار و سردرگمکننده میشود. بنابراین، بهتر است تا حد ممکن، نقشههای ازبیلت، به همراه راهنمای دقیق و توضیحات جامع تهیه شوند.
نقشه ازبیلت در شرایط عمومی پیمان
مطابق با ماده 22 شرایط عمومی پیمان (ترتیب گردش مدارک، نقشهها و ابلاغ دستور کارها)، بند (ه)، پیمانکار باید نقشههای چون ساخت (نقشههای ازبیلت) را به تدریج و طبق نظر مهندس مشاور در سه نسخه که یک نسخه آن قابل تکثیر باشد تهیه کند و برای بررسی و تایید، به مهندس مشاور بدهد. مطابق با بند (ح) ماده 22 شرایط عمومی پیمان، تحویل این نقشهها باید پیش از تحویل موقت کار طبق ماده 39 انجام گیرد. مهندس مشاور نیز باید یک نسخه از نقشههای چون ساخت تائید شده را در اختیار پیمانکار قرار دهد.
نرم افزارهای ترسیم