میلگرد چیست ؟

 

قبل از این که به کاربرد انواع میلگرد در ساختمان و ویژگی‌های آن‌ها بپردازیم، ابتدا باید توضیحاتی در مورد این مقاطع پرکاربرد ارائه دهیم. تقریبا همه ما با میلگرد آشنا هستیم و احتمالا نمونه‌هایی از آن را در حین ساختمان سازی مشاهده کرده‌ایم. میلگرد‌ها میله‌هایی بلند هستند که از جنس فولاد ساخته شده و سایزهای گوناگونی دارند.

 

تولید میلگرد هم به صورت ساده و هم به صورت آجدار انجام می شود. میلگردهای ساختمانی عموما از نوع آج دار هستند. دلیل آن هم جلوگیری از حرکت میلگرد در بتن بر اثر ایجاد فشارهای ناگهانی در هنگام وقوع سیل، زلزله یا موارد این چنینی دیگر است.

 

میلگردها در سایزهای گوناگونی و توسط شرکت‌های مختلفی تولید می‌شوند. هر کدام از این شرکت‌های سازنده هم ممکن است استانداردهای خاصی را در تولید محصولات خود رعایت کنند. همین موضوع باعث تفاوت در کیفیت میلگردهای تولید برندهای مختلف می‌شود که باید به آن دقت نمود.

 

 

 

مشخصات فنی انواع میلگردها

 

میلگردها با استفاه از فرآیند نورد گرم تولید می‌شوند. اما در این فرآیند گاهی اوقات از شمش‌های فولادی به عنوان مواد اولیه استفاده شده و گاه آهن آلات ضایعاتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. مشخصات فنی میلگرد‌ها که به طور معمول در کارخانه سازنده بر روی آن‌ها حک می‌شود، این ویژگی و بسیاری از ویژگی‌های دیگر میلگرد را برای ما مشخص می‌کند. معمولا بیش‌تر کارخانه‌های تولید کننده این مقاطع فولادی با علامت اختصاری میلگرد مشخصات فنی آنها را مشخص می‌کنند.

 

به طور معمول، حرف اول کارخانه سازنده یا نماد ان بر روی میلگرد ها قرار می‌گیرد. استحام تسلیم میلگرد، درجه استحکام و اندازه میلگرد موارد دیگری هستند که می‌توان آن‌ها را از مشخصات فنی میلگرد دریافت کرد.

 

 

انواع میلگرد

 

تا این جا به بیان توضیحاتی درباره میلگرد و کاربردهای گوناگون آن در ساختمان پرداختیم. اکنون می‌خواهیم انواع گوناگون میلگرد را بیان کنیم. میلگردها از جنبه‌های متفاوت از جمله شکل و ظاهر، استحکام، روش تولید، استانداردهای ساخت، جنس، نوع و سایز دارای انواع مختلفی هستند. هر کدام از این انواع میلگرد با توجه ویژگی‌هایشان کاربردهای گوناگونی هم دارند. در ادامه هر یک از این جنبه‌های تفاوت را به طور مفصل توضیح خواهیم داد.

 

انواع میلگرد از نظر استاندارد

 

هر کشور دارای استاندارادهایی در تولید میلگرد خود می‌باشد که گاهی اوقات این استانداردها در سطح بین المللی رعایت شده و برخی مواقع هم در سطح ملی هستند. این استانداردها عموما بر اساس محیط و شرایط هر کشور ایجاد شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند. در کشور ما بیش‌تر کارخانه‌های تولید میلگرد از جمله کارخانه ذوب آهن اصفهان که شرکت شاخص در این زمینه است، از استانداردهای روسی در ساخت میلگرد پیروی می‌کنند. برای اطلاع از قیمت میلگرد اصفهان به این صفحه مراجعه نمایید.

 

در این استاندارد انواع میلگرد به چند گروه میلگرد A1، میلگرد A2، میلگرد A3 و میلگرد A4 تقسیم می‌شوند که در ادامه به طور کاملا آن‌ها را توضیح خواهیم داد. اما اگر بخواهیم به استانداردهای بین المللی تولید میلگرد نگاه کنیم، به چند مورد مهم شامل استاندارد ASTM، JIS، DIN و ISO می‌رسیم. ASTM یکی از معتبرترین استانداردهای تولید میلگرد دنیا است که از طرف انجمن آزمون و مواد آمریکا ارائه شده است.

 

JIS استاندارد مربوط به کشور ژاپن می‌باشد که استاندارد JIS G3112 را برای میلگردهای مصرفی در بتن عنوان کرده است. استاندارد DIN مربوط به کشور آلمان می‌باشد و DIN 488 را برای میلگردهای مصرفی پیشنها می‌دهد. در نهایت، ISO که مربوط به سازمان بین المللی استاندارد است، ISO 6935 را برای میلگردها عنوان می‌کند. این که کدام یک از این استانداردها و یا حتی استانداردهای دیگر در تهیه میلگرد استفاده شود، بستگی به محیط کشور و البته کارخانه تولید کننده دارد.

 

میلگرد A1

 

این نوع میلگردها از درصد کمی کربن ساخته شده‌اند. به همین دلیل، قابلیت انعطاف و شکل پذیری بالایی دارند. در صنعت به این نوع میلگردها، میلگرد نرم هم گفته می‌شود و به طور معمول هیچ گونه آجی بر روی سطح خود ندارند.

 

میلگرد A2

 

این نوع میلگردها دارای سختی بیش‌تری نسبت به میلگردهای A1 هستند و بر روی سطح بدنه خود اج‌هایی یکنواخت دارند. در صنعت به این میلگردها نیمه ترد گفته می‌شود.

 

میلگرد A3

 

این میلگردها دارای سختی بالاتری نسبت به دو نمونه قبلی هستند و در نتیجه شکل پذیری کم‌تری نسبت به آن‌ها دارند. از طرف دیگر، بر روی سطح ان‌ها آج‌هایی به شکل جناق وجود دارد. به همین دلیل، میلگردهای A3 میلگرد جناقی هم نامیده می‌شوند. به منظور اطلاعات بیشتر در مورد این نوع میلگردها، پیشنهاد می شود که مقاله تفاوت میلگرد A2 و A3 را مطالعه نمایید.

 

میلگرد A4

 

میلگرد‌ A4 سخت‌ترین نوع میلگرد هستند که بر روی سطح آن‌ها آج‌هایی به صورت جناقی قرار گرفته است. منتهی این آج‌ها از دو طرف برعکس یک دیگر هستند که این مورد باعث افزایش چسپندگی میلگرد به بتن می‌شود. در واقع می‌توان گفت با افزایش شماره این میلگردها، درجه سختی‌شان هم افزایش می‌یابد.

 

استاندارد انواع میلگرد