سقف یوبوت به دلیل مزایای متعدد، از محبوبیت و کاربرد بالایی برخوردار است. در ادامه، به معرفی برخی از این مزیتها میپردازیم:
مزایای سقف یوبوت چه هستند؟
- کاهش هزینه ترابری به دلیل حمل و نقل آسان: ساختار سیستم یوبوت، امکان روی هم سوار کردن قالبها را فراهم میکند. به این ترتیب میتوان تعداد زیادی از قالبها را با سرویسهای کم به محل پروژه انتقال داد. این ویژگی، هزینه ترابری را کاهش میدهد.
- سبکی، نازکی و سادگی: استفاده از یوبوت باعث کاهش وزن سازه (حدود 40 درصد)، تغییرشکل (حدود 15 درصد)، بار اعمال شده بر فونداسیون و سطح مقطع یا تعداد پایهها میشود.
- افزایش تعداد طبقات ساختمان: به دلیل پایین بودن میزان مصرف بتن و ضخامت کم سقف یوبوت، فضای بیشتری برای ایجاد طبقات باز میشود.
- کاهش عمق فونداسیون مورد نیاز: به دلیل کاهش وزن سازه در صورت استفاده از سقف یوبوت، بار کمتری به فونداسیون وارد خواهد شد. به این ترتیب میتوان عمق فونداسیون را کاهش داد. این ویژگی، هزینه اجرای فونداسیون را نیز کاهش میدهد.
- آزادی عمل بیشتر در طراحی: حذف تیرها، کاهش وزن و افزایش مقاومت، آزادی عمل بیشتری را به منظور طراحی ابعاد، تعداد و محل قرارگیری المانهایی مانند بازشوها و ستونها فراهم میکند.
- بهبود عایق صدا، حرارت و لرزش: مقاومت بالای سقف یوبوت باعث کاهش لرزش سازه میشود. وجود فضای خالی درون سقف نیز انتقال صوت و حرارت را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
- بهبود عملکرد لرزهای: به دلیل یکپارچگی بیشتر سقف یوبوت (به طور کلی سقفهای دال بتنی)، عملکرد آنها در برابر زلزه بهتر است.
- امکان اجرای دهانههای بلند: حذف ستونها، وزن پایین و استحکام بالا، امکان اجرای دهانههای بلندتری را نسبت به دیگر سقفها فراهم میکند.
- قابلیت اجرا در اسکلت بتنی و فلزی: سادگی و استحکام بالا، سقف یوبوت را به گزینه مناسبی برای اجرا در اسکلتهای بتنی و فلزی تبدیل کرده است.
معایب سقف یوبوت چه هستند؟
در کنار تمام مزیتهای سقف یوبوت، این سیستم نیز مانند سیستمهای دیگر دارای معایب مختص به خود است. از اصلیترین معایب این نوع سقف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اجرا سقف یوبـوت در دهانههای کوتاه اقتصادی نیست (برخلاف سقف سیاک).
- در صورت بتنریزی نامناسب، امکان ورود بتن به درون قالب یا عدم پوشش کامل بتن تا کف قالب وجود دارد.
- مصرف بتن در قالب دوبل (به دلیل ارتفاع بیشتر) و قالب اصلاح شده (به دلیل ابعاد کوچکتر) بیشتر است.
- در صورت اتصال نامناسب قالبها، امکان بلند شدن آنها وجود دارد.
- در این سقف نیاز به استفاده از جک یا شمعبندی برای نگهداری قالب کف سقف وجود دارد (برخلاف سقف عرشه فولادی و دیگر سقفهای کامپوزیت).
- وجود اسپیسرهای مربعی از پوشش کامل بتن بر روی سقف جلوگیری میکند.
- سقفهای جایگزین زیادی وجود دارد.