در المانهای بتنی عمودی مانند دیوارها و سدها نیازی به استفاده از رابیتس نبوده و کاربردی ندارد. در این شرایط جهت افزایش مقاومت برشی بین دو لایه مخلوط بتنی از روشهای زیر استفاده میکنند:
- قرار دادن چند آرماتور بین دو لایه
- ایجاد کلید برشی؛ برای این امر، در لایه قبلی گودی ایجاد میکنند که با بتنریزی لایه بعدی پر شده و باعث عملکرد یکپارچه و پیوسته دو لایه مخلوط بتنی خواهد شد.
مانند فونداسیون بهترین محل قطع بتن در دیوار برشی و دیوار حائل ، قسمتی است که نیروی برشی حداقل باشد. اما توصیه میشود به گونهای بتن دیوار حائل یا برشی را بریزیم که نیاز به قطع نداشته باشد.
به طور کلی بتنریزی دیوارها به صورت لایه به لایه انجام شده و اگر زمان زیادی بین بتنریزی لایهها ایجاد شود، درز سرد رخ میدهد، پس در صورت بتن ریزی دیوارها به زمان بتن ریزی دقت کرده و در صورت امکان از سیمان تیپ چهار که حرارت زایی کمتری دارد، استفاده شود.
آیین نامه قطع بتن
همانطور که در این مقاله گفتیم، اگر حجم بتن ریزی زیاد باشد یا این که مشکلی در حین بتن ریزی یک پروژه به وجود بیاید، مجبور میشویم که بتن ریزی را قطع کرده و ادامه آن را به روز دیگری موکول کنیم.
اما قطع بتن کار بسیار حساسی بوده و باید موارد زیادی را در نظر بگیریم تا در آینده به مشکل بر نخوریم.
در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان به آیین نامه قطع بتن و ضضوابط آن پرداخته است مه در ادامه به توضیحات آن خواهیم پرداخت.
• بند ۹-۱۲-۲-۱-۲ مبحث نهم
قطع بتن ریزی باید در محلی اجرا شود که نیروهای داخلی و به ویژه نیروهای برشی کمترین مقدار را در آن مکان دارند. در صورت لزوم برای انتقال نیروهای برشی و سایر نیروهای داخلی، در محل درزهای اجرایی باید پیش بینیهای لازم به عمل آید.
• بند ۹-۱۲-۲-۱-۷مبحث نهم
قطع بتنریزی برای اجرای کف باید در ثلث میانی دهانه دالها و تیرهای اصلی و فرعی انجام گیرد. در تیرهای اصلی فاصله هر درز اجرایی تا تیر فرعی متقاطع با آنها نباید از دو برابر عرض تیر فرعی کمتر باشد. منظور از درز اجرایی همان محل قطع بتنریزی است که به صورت درز باقی میماند.
همچنین علاوه بر مبحث نهم به این نکته در نشریه ۵۵ صفحه ۳۶۳ هم اشاره شده است.
• نشریه ۵۵ صفحه ۳۶۳
محل قطع بتن در دالها و تیرها، باید در ثلث میانی دهانه آنها قرار گیرد. دقت داشته باشید که محل قطع بتنریزی در تیرهای اصلی، باید حداقل به اندازهی دو برابر عرض تیرهای فرعی متقاطع با آنها، از تیرهای فرعی فاصله داشته باشند.
بنابراین باید هر زمان که بنا به یکی از دلایل در بالا گفتیم، مجبور شدیم بتن ریزی را قطع کنیم و در چند مرحله آن را انجام دهیم، بتن را در یک سوم میانی دهانه دال یا تیر (که اغلب کمترین نیروی برشی در این ناحیه هست) باید قطع کنیم.