فاز دو معماری نقشه های معماری که در فاز یک معماری طراحی شده اند از آنجاییکه از دقت و حساسیت لازم جهت اجرای پروژه ساخت برخوردار نیستند و صرفا برای تبادل ایدهها و آراء افراد گوناگون طرح شده اند، مطابق با ضوابط مقررات ملی ساختمان مجددا طراحی می شوند نکته مهم در طراحی فاز دو معماری این است که ماهیت نقشه های تهیه شده در فاز یک معماری تغییر پیدا نمیکند بلکه دقت آنها جهت اجرای پروژه بالا میرود.
شناخت نقشه های فاز ۲ معماری
به کلیه نقشه های معماری اجرایی، نقشه های فاز دو می گویند. نقشه های فاز دو با طرح اولیه، و سایر نقشه ها متفاوت می باشد، در این نقشه ها باید کلیه جزئیات اجرایی و ابعاد اندازه ها درج شود، تا یک معمار بتواند نقشه ساختمان را به راحتی روی زمین پیاده، و ساختمان را بنا کند.
نقشه های فاز دو به شرح زیر می باشند:
- پلان موقعیت.
- پلان معماری.
- پلان شیب بندی بام.
- پلان تیر ریزی.
- پلان اندازه گذاری.
- نما (شمالی، جنوبی، شرقی یا غربی).
- مقطع ( طولی و عرضی).
- پلان بزرگ نمایی بعضی از فضاها.
- جدول نازک کاری.
- وال سکشن.
درنقشه های فاز دو معماری باید اندازه گذاری دقیق و جزئیات کار به خوبی نمایش داده شود، تا به خوبی و آسانی معمار بتواند از نقشه استفاده کند، و تمامی مراحل ساخت ساز را انجام دهد. (در تمامی مراحل ساخت ساز باید از نقشه استفاده شود).
۱۶ نکته مهم که در نقشه های فاز دو باید به کار برده شود
- آکس بندی ستون ها و اندازه گذاری آن ها
- اندازه گذاری خارجی و داخلی به طور دقیق
- مبلمان کردن فضاها در پلان (کاربرد هر فضا مشخص شود)
- نمایش درب و پنجره به طور دقیق در پلان و نما
- نمایش کف سازی فضاها، جنس و ابعاد کف (مثلا موزاییک ۳۰*۳۰)
- درج تیپ بندی درب و پنجره در پلان و نما
- نمایش کدهای ارتفاعی در پلان نما و مقطع
- نمایش دستگاه پله و جزئیات دقیق آن در پلان، نما و مقطع (تعداد پله، مقطع پله، نقطع شروع و پایان پله و نمایش نرده های پله)
- نمایش خط مقطع طولی و خط مقطع عرضی در پلان
- نمایش خط سقف و بالکن در پلان
- نمایش رمپ و مقدار درصد شیب آن در پلان
- نمایش جهت شمال ساختمان
- طراحی پلان بام یا شیب بندی (درج خط های شیب به سمت آبراهه، نوشتن درصد شیب و درج کدهای ارتفاعی)
- طراحی دقیق پلان موقعیت و حیاط سازی
- طراحی نما و مقطع (با درج کد های ارتفاعی، آکس بندی ستون ها، اندازه گذاری، تیپ بندی درب و پنجره و نمایش جنس مصالح)
- طراحی جدول نازک کاری
نقشههای فاز ۲ معماری
لازم به ذکر است که این نقشهها به وسیله یک مهندس معمار طراحی و تهیه میشوند. در این طرحها، اطلاعات معماری از قبیل مشخصات مصالح مورد نیاز برای ساخت و ساز و همچنین جزئیات اجرایی بخشهای مختلف در نظر گرفته میشود و به طور دقیق، ارائه میگردد. لازم است بدانید که این دسته از اطلاعاتو نقشه ها که عمدتا توسط نرم افزار اتوکد طراحی می شوند، در اجرای یک پروژه ساختمان سازی بسیار لازم و ضروری هستند.
نقشههای فاز ۲ سازه
در بیشتر موارد، این دسته از نقشهها را مهندس محاسب تهیه و طراحی میکند. در این بخش، مشخصات فونداسیون بنا و ستونهای ساختمان و همچنین تیرها و پوشش سقفها در نظر گرفته میشود و طراحی میگردد.
نقشههای تاسیسات مکانیکی
این نوع از نقشههای فاز ۲، به طور کلی، شامل سیستم آبرسانی ساختمان مورد نظر است و نحوه دفع فاضلاب و همچنین شیوه گرمایش و سرمایش ساختمان را مورد توجه قرار میدهد و به ترسیم دقیق آن میپردازد. مثلااگر قصد تعبیه و اجرای سیستم گرمایش از کف را در ساختمان یا ویلا دارید در نقشه های تاسیسات مکانیکی باید جزییات مرتبط طراحی و در نظر گرفته شود.
نقشههای تاسیسات الکتریکی
این دسته از نقشهها نیز بخش دیگری از طرحهای فاز ۲ معماری هستند که به طور معمول، توسط یک مهندس برق طراحی و ترسیم میگردند. این نقشهها شامل مواردی از قبیل سیستمهای روشنایی ساختمان، کلید و پریزها و همچنین تلفن ساختمان مورد نظر هستند
لازم است این نکته را در نظر داشته باشید که به طور معمول، مهندسین و معماران، قبل از تهیه نقشه فاز ۲ معماری، نقشههای سازه مورد نظر را تهیه و ترسیم میکنند. در این صورت، لازم است معمار و مهندس ساختمان، نقشههای سازه را با پلانهای فاز یک مطابقت بدهند و سپس نقشه فاز ۲ را تهیه و ترسیم کنند تا نقشه مورد نظر، قابلیت اجرایی شدن پیدا کند. همچنین لازم است این نکته را نیز مورد توجه قرار دهید که طراحی و محاسبه نقشههای سازه، نکته بسیار حائز اهمیتی است. چراکه با جان انسانها و مال آنها در ارتباط است. بنابراین نقشههای سازه یکی از مهمترین بخشها در تهیه و طراحی نقشه ساختمان و نقشه های فاز۲ هستند.