عملکرد سقف کوبیاکس بر اساس مفهومی به نام «ناحیه ایکس» (X-Zone) است. این ناحیه، فضای توپر (X شکل) بین دو قالب کوبیاکس است. ناحیه ایکس، وظیفه تحمل بارهای اعمال شده بر دال را بر عهده دارد. هدف سیستم کوبیاکس در طی سال‌های گذشته، بهینه‌سازی ساختار ناحیه ایکس برای بهبود عملکرد دال در مقابل بارهای مختلف و حذف میلگردهای اضافی بوده است.

 

                                                              نمایی از داخل قالب CLS و نمونه بتنی ساخته شده توسط آن

 

تحقیقات صورت گرفته بر روی دال‌های توپر نشان می‌دهند که بخش تحت کشش در این دال‌ها عملا بلااستفاده است. یکی از دلایل اصلی گسترش و توسعه دال‌های مجوف نیز همین موضوع است. در طی سالیان گذشته، سیستم‌های دال مجوف انحصاری متعددی به صنعت ساختمان‌سازی معرفی شدند. با این وجود، اکثر این سیستم‌ها تنها به ایجاد حفره درون دال بسنده کرده‌اند و بهینه‌سازی عملکرد بتن را نادیده گرفته‌اند.

 

                                           دید از بالای پیکربندی قالب‌های سقف کوبیاکس (سمت راست) و سقف‌های مجوف معمولی

 

تغییرات سیستم کوبیاکس برای بهینه‌سازی ناحیه ایکس، باعث توسعه قالب‌های کروی یا بیضوی به جای قالب‌های مستطیلی (مانند سقف وافل) شد. تصویر زیر، نمای جانبی سقف کوبیاکس را نمایش می‌دهد. همان‌طور که مشاهده می‌کنید، در این سیستم، عرض جان تیرهای تشکیل شده (نواحی رنگی) با نزدیک شدن به سقف و کف دال افزایش می‌یابد. این ساختار، عملکرد بتن در برابر بارهای کششی را افزایش می‌دهد و نیاز به میلگردهای اضافی را از بین می‌برد.

 

                                 مقایسه پیکربندی مقطع عرضی و ناحیه ایکس در سقف کوبیاکس (سمت راست) و سقف‌های مجوف معمولی