طراحی ویلا به سبک سنتی

 

در گذشته، اولین ویلا اشرافی به شکل کوشک یا کوشک باغ ساخته شده است. کوشک، ساختمانی است که در واقع برونگرا طراحی شده و در کانون اصلی باغ در فاصله مرکز تا انتهای آن قرار می‌گیرد. این شکل‌بندی باعث می‌شود که چشم‌انداز زیبایی از کوشک به سمت باغ ایجاد شود و هنگام ورود به فضای سبز، کوشک به عنوان عمارت قابل مشاهده باشد.

کوشک در باغ‌های ایرانی با الهام از طرح «صفه» با شکل‌های مربع یا هشت ضلعی و همچنین در برخی موارد در شکل‌های گرد ساخته می‌شود. به زبان ساده می‌توان گفت کوشک باغ ایرانی مانند ویلایی است که برای تفریح و فراغت در مناطقی با آب و هوای خوب و به اصطلاح ییلاقی ساخته می‌شود. امروزه در طراحی ویلا ایرانی – سنتی و مدرن از کوشک برای ایجاد فضای هنری دل‌نشین‌تر و خاص‌تر بهره گرفته می‌شود.

 

طراحی ویلا ایرانی - سنتی و مدرن سبک سنتی

 

تاریخچه طراحی باغ ویلا در سبک ایرانی سنتی

 

در معماری ایرانی، زیبایی‌شناسی نشات گرفته از هنرهای اصیل ایرانی است. در طراحی ویلا به سبک ایرانی، مفاهیمی چون سادگی در هندسه و استفاده از عناصر سنتی بسیار مهم هستند. پلان معماری ویلا ایرانی نیز از کوشک‌های باغ‌های ایرانی الهام گرفته شده است. در طراحی محوطه ویلا نیز از آمیزه‌های ساخت چهارباغ ایرانی استفاده می‌شود. از دیگر ویژگی‌های این سبک می‌توان به رعایت تقارن، هندسه و آبراه‌های مهندسی‌شده اشاره کرد.

 

اصول طراحی ویلا ایرانی به سبک سنتی

 

اصول طراحی ویلا سنتی ایرانی، بر اساس اصول معماری تمدن ایرانی به کار گرفته می‌شود. این اصول بیشتر از آرمان‌های معماری ایرانی در دوره‌های اشکانی، ساسانی و اسلامی الهام گرفته شده‌اند. اصول طراحی ویلا ایرانی به سبک سنتی به شرح زیر است:

 

اجتناب از بیهودگی

 

در طراحی ویلا سنتی، با توجه به اصل اجتناب از بیهودگی، هیچ عناصری صرفا برای زیبایی اضافه نمی‌شوند، بلکه در کنار زیبایی، کاربردی نیز هستند. به عنوان مثال، طراحی پنجره‌های ارسی با شیشه‌های رنگی در ویلاهای ایرانی، به منظور کنترل نور آفتاب، در کنار زیبایی طراحی شده‌اند.

 

نظم و یکدستی

 

این اصل طبق نظم و یک دستگی در کثرت معماری مورد توجه قرار می‌گیرد. این ویژگی از نظم جهان هستی الهام گرفته شده است و در پی بهبود نظم فضای زیست انسان است.

 

ورودی ویلا ایرانی سنتی

 

اصل ورودی‌ها یا دروازه‌ها در طراحی ویلا ایرانی، به عنوان یکی از عناصر اساسی ویلا در نظر گرفته می‌شود. ورودی نقش پیوند بین داخل و خارج از ویلا را اجرا می‌کند.

 

ورود به حیات باز

 

حیاط در ویلاهای ایرانی با توجه به نظم هندسی خود، صفت درون‌گرا را یدک می‌کشد. باغ با دیگر نقاط محیط در ارتباط است. این فضا محورگرا است و بر پایه باغ ایرانی طراحی شده است که با اقلیم منطقه هماهنگی دارد.

 

رعایت هندسه

 

ترکیب صحیح عناصر، هماهنگی و ایجاد حس و حالت مشترک، همه این‌ها نشان‌دهنده اهمیت و کاربرد هندسه در ایجاد فضا و القای ارتباط بین اجزا و نمای بنا هستند. تمامی قوس و گنبدها با استفاده از الگوهای دقیق هندسی طراحی شده‌اند تا بتوانند در راه ساخت بناهای شکوهمند موثر باشند. به این ترتیب، بناهای تاریخی ایران از نظر سازه و زیبایی‌شناسی به شکل چشمگیر و متنوعی طراحی شده‌اند.

 

گنبدسازی

 

گنبدسازی یکی از مبانی مهم معماری ایرانی است. طراحان ویلا ایرانی از عنصر گنبد سازی برای القای سبک سنتی ایرانی استفاده می‌کنند. این اصل تنها از منظر زیبایی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، بلکه وظیفه پوشاندن فضای بزرگی را از نظر ایستایی دارد.

 

طبیعت‌گرایی

 

در طراحی ویلا ایرانی، هماهنگی با اصالت طبیعت و بهره‌گیری از انرژی پایدار مانند نور و باد و عناصر اصلی مانند آب، خاک و گیاه در نظر گرفته می‌شود. ویلا ایرانی با اصالت طبیعت‌گرایی، همزیستی مسالمت‌آمیزی با طبیعت برقرار می‌کند.

 

سردر سنتی

 

طراحی سردر با تزئینات ایرانی و سنتی برای ویلاهای ایرانی از ضروریات مهم است. سردر در واقع ورودی و دعوت‌کننده ساکنان و مهمانان ویلا از فضای بیرون به داخل فضای ویلا محسوب می‌شود.

 

سردر سنتی طراحی ویلا ایرانی - سنتی و مدرن