چگالی به عنوان یکی مهم‌ترین خواص بتن تازه و سخت شده، بر روی ویژگی‌های دیگری نظیر مقاومت فشاری، دوام، پیوند میلگرد، مقاومت در برابر آتش، عایق صدا و عایق حرارت تاثیرگذار است. در ادامه به معرفی هر یک از این موارد می‌پردازیم.

 

تاثیر چگالی بتن بر مقاومت فشاری

 

مقاومت فشاری بتن و به طور کلی خصوصیات مقاومتی آن ارتباط بسیار نزدیکی با چگالی دارند. چگالی بالای بتن نشان‌دهنده حفره‌های کوچک‌تر، نفوذپذیری کمتر و تراکم بهتر است. تمام این موارد باعث افزایش استحکام فشاری بتن می‌شوند. ارتباط چگالی با مقاومت به اندازه‌ای زیاد است که معمولا در مطالعات مختلف، این دو کمیت را در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار می‌دهند. مقاومت فشاری بتن‌های سبک، با توجه به چگالی‌شان، بین ۱ تا ۱۰ مگاپاسکال تغییر می‌کند. در صورتی که این مقاومت برای بتن‌های معمولی بیشتر از ۲۵ مگاپاسکال است.

 

آزمایش مقاومت فشاری فوم بتن

 

 

تاثیر چگالی بتن بر دوام

 

بتن با چگالی بیشتر، مقاومت بیشتر و حفره‌های کمتری خواهد داشت. به این ترتیب، جذب مواد تخریب‌کننده کاهش و دوام بتن افزایش می‌یابد.

 

تاثیر چگالی بتن بر پیوند میلگرد

 

پیوند میلگرد و بتن، یکی از پارامترهای مهم در سازه‌های بتن آرمه است. مطالعات صورت گرفته بر روی بتن‌های سبک، معمولی و سنگین نشان می‌دهند که افزایش چگالی می‌تواند باعث افزایش زبری و مقاومت برشی بین ذرات بتن و المان‌های تقویت‌کننده شود. به این ترتیب، چگالی بالاتر، پیوند بین میلگرد و بتن را بهبود می‌بخشد.

 

تاثیر چگالی بتن بر مقاومت در برابر آتش

 

بتن به عنوان یک ماده مقاوم در برابر آتش شناخته می‌شود. چگالی بتن بر روی این ویژگی تاثیر پیچیده‌ای دارد. مطالعات صورت گرفته بر روی بتن‌های سبک نشان می‌دهند که با افزایش چگالی بتن (در محدوده چگالی بتن‌های سبک)، مقاومت در برابر آتش نیز افزایش می‌یابد. با این وجود، مقاومت در برابر آتش بتن معمولی از بتن‌های سبک کمتر است. در مجموع، به منظور ارزیابی مقاومت در برابر آتش باید علاوه بر چگالی، نوع سنگدانه، رطوبت، نفوذپذیری و ضخامت را نیز در نظر گرفت.

 

اعمال آتش بر بتن خودمتراکم ضد آتش

 

تاثیر چگالی بتن بر عایق صدا

 

ویژگی عایق صدا، تابعی از ساختار و میزان حفره‌های درون بتن است. هر چه تعداد حفره‌های درون بتن بیشتر بوده و حفره‌ها دارای ساختار منظم‌تری باشند، جذب و عایق صدا بهتر خواهد بود. از این‌رو، معمولا بتن‌های سبک با چگالی کم از عایق صدای بهتری نسبت به انواع دیگر بتن‌ها بهره می‌برند.

 

تاثیر چگالی بتن بر عایق حرارت

 

ویژگی‌های حرارتی بتن از جمله گرمای ویژه و هدایت حرارتی، به عواملی نظیر چگالی، نوع سنگدانه و میزان رطوبت بستگی دارند. به طور کلی، افزایش چگالی باعث کاهش عایق حرارتی می‌شود. به همین دلیل، بتن‌های سبک معمولا از عایق حرارتی بهتری نسبت به بتن‌های معمولی برخوردار هستند. البته عایق حرارتی نباید با مقاومت در برابر آتش اشتباه گرفته شود.