حالا که با روش عایق بندی در اجرای ساختمان یعنی ایزوگام و قیرگونی آشنا شدیم، این سوال پیش میآید که بالاخره ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ برای پاسخ به این سوال به مقایسه ایزوگام و قیرگونی در پارامترهای اساسی پرداخته و تفاوت آنها را بررسی میکنیم.
• اجرا و نصب
در مقایسه ایزوگام با قیرگونی در نصب و اجرا باید بدانیم که نصب ایزوگام نسبت به قیرگونی راحتتر است چرا که برای نصب ایزوگام فقط به رولهای ایزوگام، مشعل و زیرسازی مناسب نیاز است. همچنین در هنگام نصب ایزوگام، محیط کمتر کثیف شده که این نکته باعث محبوبیت ایزوگام میشود.
از طرفی در استفاده از روش قیرگونی میتوان برای بالا بردن کیفیت عایق کاری تعداد لایهها را افزایش داد. مثلا قیرگونی به همراه سه لایه قیر و دو لایه گونی، دو لایه قیر و یک لایه گونی.
نکته دیگر در مقایسه ایزوگام و قیرگونی، میزان روندگی است. با توجه به اینکه مصالح مورد استفاده در قیرگونی روندگی بالایی دارند در نتیجه کار با آن نسبت به ایزوگام سختتر بوده و بهتر است از آن برای سطوحی مانند پوشش کف استفاده کنیم که پس از نصب قرار است پوشش دیگری روی آن اجرا گردد. همینطور استفاده از ایزوگام در سقف و دیوارها بیشتر توصیه میشود. در فضاهای کوچک مانند سرویسهای بهداشتی و حمام اجرای قیرگونی به دلیل سهولت در اجرا بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
در سرویسهای بهداشتی با توجه به بالا بودن احتمال نشت آب توصیه میشود که از قیرگونی به جای ایزوگام استفاده شود چرا که استحکام بیشتری داشته و پس از انجام کار هیچ سنگریزهای زیر قیرگونی باقی نمیماند.
• قیمت
یکی از پارامترهای مهم برای مقایسه ایزوگام و قیرگونی قیمت آنها است. قیمت ایزوگام و قیرگونی به تعداد لایههای قیرگونی و کیفیت ایزوگام بستگی دارد. اما به طور کلی قیمت ایزوگام نسبت به قیرگونی ارزانتر است.
• وزن
همانطور که گفتیم با توجه به اینکه تعداد لایههای ایزوگام و قیـرگونی میتواند در هر قسمت، بنا بر اهمیت آن متفاوت باشد، وزن این دو روش عایق بندی نیز همینطور است. اما اگر بخواهیم در حالت کلی بگوییم ایزوگام سبکتر از قـیرگونی بوده چرا که معمولا ضخامت کمتری دارد.
• مقاومت در برابر رطوبت
به طور کلی هدف از اجرای ایزوگام و قیرگونی عایق کردن سطح در برابر رطوبت است. اما ایزوگام بهتر در برابر رطوبت مقاومت دارد تا قیرگـونی. علت این مسئله این است که در صورت ایجاد پوسیدگی در گونی و لایههای الیافی در روش قیرگونی، آب در آن نفوذ کرده و مقاومت خود را در برابر رطوبت از دست میدهد. البته ایزوگام نیز در صورت نامرغوب بودن یا اجرای غلط ممکن است این مشکل را داشته باشد. اما به طور کلی در صورتی که از نظر کیفیت متریال و نصب مطمئن باشید مقاومت ایزوگام در برابر رطوبت کمی بیشتر خواهد بود.
• مقاومت در برابر خورشید
با توجه به اینکه قیر با قرارگیری در معرض نور خورشید نرم شده و در هر دو روش ایزوگام و قیرگـونی از قیر استفاده میشود. مقاومت این دو روش در برابر خورشید مسئله قابل توجهی محسوب میشود. در اجرای ایزوگام ترکیباتی وجود دارد که مقاومت آن را در برابر گرما و نور خورشید نسبت به قـیرگونـی بالاتر خواهد برد. معمولا برای بام از ایزوگامهای فویل دار که منعکس کننده نور خورشید هستند استفاده میشود.
در روش قـیرگـونی قیر در برابر نور خورشید بیشتر واکنش نشان داده و نرم میشود. بنابراین به مرور زمان، از عمر آن کاسته شده و زودتر خراب میشود.
• ضخامت
ضخامت لایههای قیرگـونی از ایزوگام بیشتر است اما این مسئله به معنای این نیست که ایـزوگـام مقاومت کمتری دارد بلکه با پیشرفت تکنولوژی مقاومت ایزوگام در عین ضخامت کم آن بالا است.