انکراژ (Anchorage) یکی از روش‌های بسیار موثر در پایدارسازی گودهای عمیق است که نام‌های میل مهار و دوخت به پشت نیز شناخته می‌شود. مراحل اجرایی این روش تا حدودی شبیه روش نیلینگ است، با این تفاوت که در روش انکراژ میل مهارها پیش تنیده می‌شوند؛ در واقع در روش انکراژ دو لایه مقاوم و فعال خاک پیش از حرکت توده فعال به هم دوخته می‌شوند.

به دلیل نیاز به نیروی متخصص و تجهیزات به کار رفته پیچیده‌تر در روش انکراژ، هزینه‌های اجرای این روش نسبت به نیلینگ بیشتر است اما می‌توان با ترکیب روش نیلینگ و انکراژ، متناسب با نوع خاک و ارتفاع گودبرداری، هزینه‌های طرح را کاهش داد.

اجزای به کار رفته در روش انکراژ عبارتند از المان تسلیح کننده (کابل یا میل مهار)، سر انکر و گوه، غلاف، اسپیسر ، سنترالایزر و لوله‌های تزریق گروت، که تمام این موارد در ادامه شرح داده می‌شوند.

انکراژ یک روش پایدارسازی گود است که از میل مهارها به عنوان المان‌های مسلح کننده خاک در مواردی که انتظار جابجایی و تغییر شکل های جانبی در دیواره گود وجود دارد استفاده شده و باعث پایدارسازی خاک می‌شود. به عبارت دیگر، به کار بردن میل مهارها باعث می‌شود تا جابجایی‌های کمتری در خاک دیواره‌های گود و سازه‌های مجاور گود صورت بگیرد.

 

انکراژ (Anchorage)

 

سیستم نیلینگ و عملکرد رفتاری آن با توجه به حالت غیر فعال این سیستم، نوع جابجایی و تغییر شکل‌های جانبی در خاک برای نگهداری توده خاک است، در حالی که برخی از مواقع حتی تغییر شکل‌های کوچک جانبی نیز برای ساختمان یا تاسیسات مجاور گود خطرناک است.

بنابراین استفاده از سیستم‌هایی که به طور بالقوه فعال هستند (همانند سیستم میل مهار) می‌تواند این معضل را برطرف نماید. از این رو، طول میل مهار باید به گونه ای انتخاب شود که طول گیرداری میل مهار در بخش مقاوم خاک قرار بگیرد و با کشیدن میل مهار، همراه توده فعال خاک حرکت نکند.

 

 

تفاوت انکراژ و نیلینگ

هر دو روش انکراژ و نیلینگ از رایج ترین روش‌های پایدارسازی گودبرداری هستند. نیلینگ در اصل میخ‌گذاری خاک و انکراژ مهارگذاری آن است.این دو روش‌ شباهت‌های زیادی به یکدیگر دارند، اما مهم‌ترین تفاوت‌های میان آن‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • هزینه پایین‌تر نیلینگ نسبت به انکراژ.
  • روش نیلینگ فضای زیادی را اشغال نمی‌کند و از این رو فضای بیشتری را در اختیار مصالح و عبور دستگاه‌ها قرار می‌دهد.
  • انکراژ به مصالح و تجهیزات بیشتری نیاز دارد.
  • سرعت گودبرداری در نیلینگ بالاتر از انکراژ است.
  • در روش انکراژ از میلگردهای فولادی که 6 تا 8 برابر فولاد معمولی مقاوم هستند، استفاده می ‌شود.
  • در روش انکراژ، میلگردها تحت فرآیند پیش تنیده شدن قرار می گیرند. به همین دلیل روش انکراژ از قدرت بیشتری در مهار نیروی رانشی و ریزشی زمین برخوردار است.
  • روش نیلینگ به صورت مقاوم (Passive) و روش انکراژ به صورت فعال (Active) عم