اهمیت اجرای وال‌ پست بتنی حین وقوع زلزله و یا حوادث دیگر، خود را نشان می‌دهد. احتمالا شاهد این موضوع بوده‌اید که به هنگام زلزله، دیوار بعضی از ساختمان‌ها آسیب چندانی نمی‌بیند؛ این موضوع به اجرای صحیح وال‌ پست بر‌می‌گردد. صنعت ساختمان‌سازی برای مقاوم‌سازی دیوارها و جلوگیری از حوادث نا‌خواسته، اجرای وال‌پست را الزامی کرده است. در‌واقع وال پست با جدا کردن دیوار‌ها از ستون‌ها، موجب می‌شود تا کم‌ترین لرزه، باعث تخریب دیواره آن نشود. بنابراین اجرای وال پست در اسکلت بتنی می‌تواند مقاومت سازه بتنی را در برابر نیرو‌های وارده افزایش دهد.

 

وال‌پست چیست؟

وال‌پست به معنای نگه‌دارنده است که  نقش محافظتی برای عناصر فرعی سازه (دیوار و تیغه‌ها) را ایجاد میکند. به بیان دیگر، وال‌پست یک چارچوب فلزی، بتنی و یا چوبی است که نیروهای وارد شده به  دیوار را در جهات صحیح هدایت می‌کند. همچنین مانع از تاثیر مستقیم  نیرو‌ها بر ستون‌های اصلی ساختمان شده و مقاومت دیوار‌ها را در برابر نیرو‌های وارده، بیش‌تر می‌کند.

 

انواع وال‌ پست در اسکلت بتنی

وال‌پست در اسکلت بتنی، از نظر شیوه‌ نصب به دو گروه تقسیم می‌شود:

1_ وال‌ پست عمودی

گاهی مهندسین با بررسی و تحلیل فشار‌های وارد شده بر دیوار، متوجه می‌شوند که برخی بار‌ها‌ بر انواع دیگر بار‌ها غلبه می‌کند. در این‌صورت برای حفظ و افزایش مقاومت دیوار‌‌ها، در این مواقع استفاده از وال‌پست عمودی امری ضروری محسوب می شود. وال‌پست عمودی یا قائم، کل ضخامت دیوار را مورد پوشش قرار می‌دهد.

 

نحوه اجرای وال‌پست عمودی در سازه بتنی

2_ وال‌پست افقی

گاها، سازه طوری طراحی می‌شود که وال‌پست، الزاما باید به صورت افقی قرار گیرد. اگر در سازه‌های بتنی دیوارهایی با ارتفاع 5/3 متر استفاده شود، برای حفظ مقاومت دیوار‌ها از عضو افقی با مقطع بتنی استفاده می‌شود.

 

 نکته قابل توجه این است که بخش‌هایی از سازه، باید به‌عنوان تکیه‌گاه وال‌پست قرار بگیرد.