نمای آجری

یکی از متریال‌هایی که از قدیم الایام برای طراحی و اجرای نما مخصوصا در کشورمان ایران کاربرد داشت، آجر بود.

امروزه نیز استفاده از آجر در بین طراحان ساختمان بسیار رایج و محبوب است چرا که آجر به عنوان متریالی با قدمت زیاد، اجرای بسیار آسانی نیز داشته و علاوه بر آن ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاص آن باعث می‌شود تا بتوان از این متریال در شرایط آب و هوایی مختلف استفاده کرد.

از طرفی به دلیل اجبار شهرداری‌های بعضی مناطق برای استفاده از آجر در قسمتی از نمای ساختمان با هدف احیای معماری ایرانی اسلامی، نمای آجری بیشتر از قبل مورد توجه طراحان و سازندگان قرار گرفته است که با داشتن تنوع بالا در انواع موجود این متریال، افراد مختلف با سلیقه‌های متفاوت می‌توانند طرح‌ مورد نظر خود را برای نما انتخاب و پیاده‌سازی کنند.

 

 

• روش‌های اجرای نمای آجری

به طور معمول برای اجرای آجر از روش تر یا همان روش چسباندن با ملات استفاده می‌شود.

ملات‌های مورد مصرف در این روش، یکی ملات ماسه سیمان یا دوغاب است که از ماسه، سیمان معمولی و آب تشکیل شده و دیگری ملات نرمه که از سیمان سفید، پودر سنگ و آب تشکیل شده است.

باید به این نکته اشاره کنیم از ملات ماسه سیمان برای اتصال آجرها به نما و از ملات نرمه برای اتصال بین رج‌های آجر استفاده می‌شود.در تصاویر زیر می‌توانید به ترتیب ملات ماسه سیمان و ملات نرمه را مشاهده کنید.

 

 

نمای سیمانی

بعد از سنگ و آجر، سیمان یکی از پر مصرف‌ترین متریال‌ها برای طراحی و اجرای نما است چرا که در کنار هزینه مقرون به صرفه و راحتی در اجرا نسبت به سایر متریال‌ها، انعطاف بالایی داشته و با تنوع طرح و رنگ مختلفی قابل اجرا است. مثل نمای سیمان شسته، خراشی، تگرگی و غیره.

در کنار مزایای گفته شده، باید به این نکات هم توجه داشته باشید که جذب گرد و غبار در این متریال بسیار بالاست به طوری که بعد از مدتی زیبایی خود را از دست داده و شکل کثیفی به خود می‌گیرد.

همچنین این متریال خاصیت ضد آب نداشته و اگر قصد شست و شوی دیوار را داشته باشید و دیوار خیس شود، بعد از مدتی دیوار پوسته‌ پوسته‌ شده و می‌ریزد.

 

 

 

• روش‌ اجرای نمای سیمانی

برای اجرای نمای سیمانی باید به ترتیب دو مرحله زیر را اجرا کرد:

1. مرحله آستر

در این مرحله ابتدا باید دیوارها را کروم بندی کنیم. برای کروم بندی دیوار کافی است از قسمتی که بیشترین بیرون زدگی را دارد شروع کرده و فاصله بین کروم‌ها را نهایتا 1 متر در نظر بگیریم. سپس بین کروم‌ها را با ملات سیمان پر کرد.

در گام بعدی با استفاده از یک شمشه، سطح ملات سیمان ریخته شده به دیوار را صاف می‌کنیم (شمشه گیری) تا در تمامی نقاط یک دست و صاف شده و دیوار آماده مرحله رویه شود.

 

 

 

 

2. مرحله رویه

در مرحله دوم نوبت به اجرای مرحله رویه می‌رسد.

معمولا برای ساخت ملات رویه به جای استفاده از پودر سیمان معمولی از پودر سیمان سفید استفاده می‌شود تا در انتها نمایی زیبا و شکیل‌تر داشته باشیم.

دقت داشته باشید برای اجرای این مرحله بهتر است در ابتدا لایه آستر را کمی نمناک کرده تا میزان چسبندگی آن افزایش یابد.

همچنین دقت داشته باشید که لایه آستر به گیرش مناسبی رسیده باشد چرا که عدم گیرش مناسب آستر، موجب بروز ترک در لایه رویه و ریختن نما می‌شود.

از طرفی برای بالا بردن قدرت چسبندگی لایه رویه به آستر می‌توانید با ایجاد خراش‌هایی در سطح آستر به وسیله لبه کمچه، پیوستگی بیشتری بین لایه آستر و رویه به وجود بیاورید.