با انجام آزمون‌ و خطاهای فراوان برای محکم نگه داشتن و فیکس کردن سنگ‌های دیوار در جای خود، استادان این حوزه به چند روش متداول این کار را انجام می‌دهند که در ادامه بررسیشان خواهیم کرد.

نقطه اشتراک روش‌هایی که در ادامه توضیح خواهیم داد این است که تمامی این اسکوپ‌ها باید از جنس گالوانیزه باشند تا هنگام نصب با آب ملات ماسه و سیمان واکنش نشان نداده و زنگ نزند.

 اسکوپ سنگ به روش لقمه گذاری

معمولا از این روش برای نصب و فیکس کردن سنگ نمای ساختمان استفاده می‌کنند به طوری که، ابتدا باید پشت سنگ را برش داده سپس لقمه فلزی (مثلا 10 سانتی متر نبشی شماره 4) را به وسیله چسب مخصوص در قسمتی که برش خورده متصل کنیم.

حالا وقتی سنگ روی ملات ماسه و سیمان قرار بگیرد، بین ملات و اسکوپ درگیری ایجاد شده و این متریال محکم در جای خودش نگه داشته می‌شود.

 

 اسکوپ سنگ به روش دو پایه

یکی دیگر از روش‌های اسکوپ سنگ نما، روش دو پایه است.

دلیل نام گذاری این روش به خاطر این است که این قطعه دارای دوباله بوده که به وسیله چسب مخصوص به پشت سنگ نما متصل می‌شود.

نکته مهم برای اجرای اسکوپ‌های دو پایه در پشت سنگ نما این است که آن‌ها را باید به طور عمودی بچسبانید. زیرا بعد از این مرحله باید دوغاب به بخش‌های پایینی نفوذ کند و اگر این اسکوپ‌ها به صورت افقی چسبانده شوند دوغاب به بخش‌های پایینی راه پیدا نخواهد کرد.

 

 اسکوپ سنگ به روش سه پایه

در این روش همانند روش اسکوپ دو پایه، قطعات گالوانیزه به صورت عمودی در پشت سنگ چسبانده می‌شوند تا دوغاب به بخش‌های پایینی نفوذ کند.

اما نکته قابل توجه این است که تفاوت اسکوپ سه پایه با دو پایه در تعداد پایه‌ها و نحوه نصب پایه سوم است.

در این روش برای نصب پایه سوم باید به وسیله ابزار مخصوص یک شیار در سنگ ایجاد کرده و بعد از چسب زدن در آن، پایه سوم را درون شیار قرار داد.

این روش نسبت به روش دو پایه هزینه بیشتری دارد اما قابل اطمینان‌تر هم هست.

 

 

اجرای اسکوپ سنگ

 اسکوپ سنگ به روش پروانه‌ ای

به کار بردن این روش در پروسه نصب متریال نما باعث می‌شود تا دوغاب به اطراف اسکوپ نفوذ کرده و موجب چسبیدن آن بر روی سطح نما شود.

برای نصب اسکوپ پروانه‌ ای در پشت سنگ، ابتدا باید همانند روش دو پایه یا سه پایه، شیاری در آن ایجاد شود. بهترین زاویه برای ایجاد شیار زاویه ۴۵ درجه است.

 

اجرای اسکوپ سنگ

 

 اسکوپ سنگ به روش Z

اسکوپ Z نیز یکی از پرکاربردترین روش‌ها بوده که برای اجرای آن باید قطعه‌ای مانند حرف Z در پشت سنگ نما نصب شود.

برای نصب این قطعه به پشت سنگ باید مانند روش‌های قبلی، شیاری در سنگ ایجاد شود و بعد از قرار دادن و چسباندن اسکوپ در شیار، اقدام به نصب آن‌ها بر روی سطح ساختمان کرد.

 

اجرای اسکوپ سنگ

 

 اسکوپ با پیچ و رولپلاک

شاید تا به حال دیده باشید که تعدادی از سنگ‌های نمای یک ساختمانی لق شده و یا افتاده باشد. همانطور که در این مقاله هم اشاره کردیم برای جلوگیری از این اتفاق باید حتما سنگ‌ها را اسکوپ کرد.

اما  آیا اسکوپ کردن سنگ فقط قبل از اجرای آن‌ها امکان پذیر است؟

در پاسخ باید بگوییم اگر سنگ را قبل از نصب و اجرای آن اسکوپ نکرده باشند، می‌توان آن را با دریل سوراخ و توسط پیچ و رولپلاک آن‌ها را اسکوپ کرده و مانع از سقوط آن‌ها شد.

نکته‌ای که در اینجا وجود دارد این است که برای ردیف اول سنگ نما حتما باید از نبشی در زیر آن استفاده شود تا وزن آن بر روی نبشی انتقال داده شده و نبشی این نیرو را به سازه منتقل کند. 

 

 اسکوپ سنگ به روش کششی

در این روش، زبانه اسکوپ کششی به صورت اصطکاکی با سنگ درگیر می‌شود. این زبانه به دلیل ضخامت بالا قابلیت جوشکاری مستقیم نیز دارد. همچنین، زمان لازم برای نصب هر اسکوپ نیز کمتر از یک دقیقه می‌باشد.

از لحاظ ایمنی و مقاومت بالا، این روش بسیار عالی بوده، اما با توجه به هزینه بیشتر اجرای آن نسبت به سایر روش‌ها، در پروژه‌های کمتری استفاده می‌شود.

 

اسکوپ سنگ به روش دندان موشی

اگر سنگ نما در قطعات کوچکی تولید شده و امکان اجرای اسکوپ سیمی به صورت طولی روی آن وجود نداشته باشد، می‌توان از این روش برای فیکس کردن و محکم نگه داشتن آن‌ها در جای خودشان استفاده کرد. این روش خصوصا در نماهای رومی مورد استفاده قرار می‌گیرد.