استاندارد کاشت میلگرد
قبل از عملیات اجرای کاشت میلگرد در بتن بهتر است محدودیتهای موجود در پروژه مورد بررسی قرار گیرند تا از بروز اشتباهات اجرایی جلوگیری به عمل آید. در ادامه پارامترهای اصلی که برای کاشت استاندارد باید بررسی شوند را بیان کردهایم.
- مقاومت سازه موجود با محاسبات انجام شده باید مطابقت داده شوند.
- بررسی روشهای حفاری مورد نیاز.
- تعیین جهت اتصال سازه (سربالا، افقی یا عمودی).
- دمای محیط و بتن هنگام کاشت باید تعیین شوند.
- نوع و شرایط بتن ( ترک خورده یا کربنیزه) بایستی تعیین شوند.
- محدودیتهای هندسی و دسترسی باید بررسی شوند.
محل قرارگیری میلگرد در بتن مسلح باید تعیین شود.
کاربردهای کاشت میلگرد در بتن
- تقویت فونداسیون و ستونها در سازههای بتنی
- افزودن بخشهای جدید مانند سقف، دیوار برشی، تیر و ستون به سازهی اجرا شده
- نصب صفحات فلزی به منظور اجرای نما در سازه
- مقاومسازی ساختمان به روش Jacketing یا همان ژاکت بتنی
- نصب صفحات اتصال به منظور ساخت تیر یا ستون جدید
- اتصال تجهیزات تأسیسات ساختمان (مانند کانالهای هوا و داکتهای برق) به ستونها و سقفها
مزایای کاشت میلگرد در بتن
میلگرد پرمصرفترین مصالح ساختمانی است که با اهداف مختلفی از جمله مقاوم سازی استفاده میشود. کاشت آرماتور در بتن از نظر نحوه کاشت میلگرد و مکانهای قابل استفاده، روند مقاوم سازی را آسانتر کرده است. البته این عمل با اهداف دیگری هم جرا میشود:
- ایجاد تغییر در ابعاد دیواره خارجی و داخلی فونداسیون
- امکان تبدیل فونداسیونهای منفرد به نواری و نواری به گسترده
- تغییر در جا نشانی دیوارها
- تثبیت تاسیسات مکانیکی در مجتمعهای بزرگ و تجاری
- امکان احداث دستکها با کاشت میلگرد
- توسعه تیرهای کنسولی
- ساخت جانپناه یکپارچه
- امکان ساخت طرههای بتنی جدید در ساختمان
- امکان ایجاد تغییر در نقشه ساختمان پس از اتمام ساخت
- تقویت صفحه ستونها
2 نوع اصلی کاشت میلگرد در بتن
کاشت میلگرد در بتن در دو بخش عمرانی انجام پذیر است. نخستین حالت کاشت میلگرد در فونداسیون و دیگری کاشت میلگرد در ستون است. البته امکان کاشت آرماتور در بتن به صورت موضعی هم وجود دارد که بیشتر در بخشهای اصلاحی ساختمان مانند تقویت دیوارهای کناری آسانسور صورت میپذیرد.
مهمترین نکتهای که باید در هر دو روش کاشت میلگرد در بتن به آن توجه داشت، محاسبات است. مهندس پروژه باید بر اساس محاسبات دقیق که وابسته به مشخصات اصلی بنا است، اطلاعات لازم برای کاشتن میلگرد را در اختیار گروه آرماتور بند بگذارد. این اطلاعات شامل تا روش ایجاد سوراخ، قطر و عمق سوراخ و تعداد و قطر میلگردها است. پس از تعیین اندازه و تعداد میلگردهای مورد استفاده میتوانید قیمت انواع میلگرد تولید شده در کشور را از طریق سایت آهن اسپات مشاهده کنید.
1. کاشت میلگرد در فونداسیون
کاشت میلگرد در فونداسیون با هدف یکپارچهسازی پی ساختمان، اصلاح ابعادی مانند افزایش ارتفاع و افزایش توان تحمل بار و تنش انجام میگیرد. روش اجرای کاشت میلگرد در فونداسیون مشابه همان مراحلی است که در مطالب پیش به آن اشاره شده است.
بهترین روش برای ایجاد سوراخهای کاشت میلگرد در فونداسیون استفاده از دریل است. چرا که دستگاه coring یا کرگیری میتواند سبب از هم گسیختگی و یا آسیب به آرماتور شود. عملیات کاشت میلگرد در فونداسیون تنها به صورت افقی انجام پذیر است. جای گذاری میلگرد در پی با هدفهایی مانند موارد زیر کاشته میشود:
- رادیه کردن فونداسیون موجود
- اصلاح ابعادی فونداسیون در وجوه مختلف
- ایجاد فونداسیون دو سازه مختلف به هم
- کاشت میلگرد ستون در فونداسیون
2. کاشت میلگرد در ستون
یکی دیگر از رایجترین روشها برای کاشت میلگرد در سازه اتصال چند بخش مستقل به همدیگر است. به همین منظور کاشت میلگرد در ستون پیشنهاد شد. بخشهایی از سازه که با این تکنیک قابلیت اتصال به هم را دارند شامل:
- اتصال تیر بتنی به ستون
- اتصال بخش جدید به ستون
- طراحی راه پله شمشیری
- امتداد یک ستون در سازه
کاشت میلگرد در ستون میتواند به دو صورت عمود بر ستون و در امتداد ستون اجرا گردد. در هر حال مهمترین پارامتری که در زمان عملیات باید به آن توجه داشت، تعیین فاصله دقیق بین میلگردها و محل استقرار خاموت است.
برای پیشگیری از حوادث خطرآفرین، بهتر است پیش از کاشت میلگرد در ستونها، بررسی دقیق تصاویر و نقشه آرماتورها انجام شود. همچنین جهت اطمینان حاصل کردن از روند عملیات میتوان از دستگاههای آزمون فراصوت (ULTRASONIC)، البته برای سازههای کوچک، استفاده کرد.